مقدمه
یکی از انواع پراستفاده کود شیمیایی در کشاورزی، سوپر فسفات ساده است که معمولاً قبل از کشت مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع کود که از ترکیب سولفوریک اسید و خاک فسفات تولید میشودف PH خاک را تنظیم میکند، موجب جذب مواد ریزمغذی میشود، خاک را سبک میکند، به ریشهدهی بیشتر گیاه کمک میکند.
یکی از انواع پرکاربرد و قدیمی کود مورد استفاده در کشاورزی، کود سوپر فسفات ساده یا SSP است. این نوع کود به دلیل دارا بودن چندین نوع ماده مغذی مورد نیاز گیاه، انتخابی عالی برای بسیاری از کشاورزان به شمار میرود و به همین علت است که به عنوان یک کود رایج و پراستفاده شناخته میشود. در حال حاضر شرکتهای متعددی در ایران این کود شیمیایی محبوب را تولید و عرضه مینمایند که یکی از آنها شرکت پرنیای کویر یزد است. برای مشاوره خرید میتوانید با کارشناسان خبره این مجموعه در ارتباط باشید. اگر میخواهید درباره کود SSP، تأثیری که بر گیاهان دارد و طریقه تولید و مصرف آن بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این متن همراه ما بمانید.
فهرست محتوای این مقاله
فسفر، ماده جادویی برای رشد و تقویت گیاهان
پیش از آشنایی با کود سوپر فسفات ساده ، باید درباره نقش فسفر در رشد و تقویت انواع گیاهان بدانیم. فسفر که به طور اختصار با حرف p نشان داده میشود، یکی از عناصر بسیار مهمی است که در بافت گیاهان یافت میشود و نقش اساسی در رشد آنها دارد. خصوصاً گیاهان جوان در مرحله رشد اولیه خود به این عنصر نیاز مبرم دارند. فسفولیپیدها، اسید نوکلئیک، کوآنزیمها و … از جمله ترکیبات موجود در گیاهان هستند که فسفر در ساختار آنها دیده میشود. با این حساب، عدم استفاده از کودهایی مانند سوپرفسفات ساده و در نتیجه کمبود فسفر گیاه را در ساخت این ترکیبات با مشکل مواجه مینماید.
به طور دقیقتر نقش فسفر در روند رشد گیاهان مختلف عبارتست از:
- فتوسنتز و تنفس سلولی
- تقسیم سلولی و بزرگتر شدن گیاه
- ذخیره انرژی
- تکمیل چرخه رشد طبیعی گیاه
کمبود عنصر فسفر در گیاهان چه پیامدهایی دارد؟
همانطور که در بخش قبل دیدیم، فسفر یکی از عناصری است که نقشی بسیار مهم در رشد و نمو گیاهان و به خصوص نهالهای نوپا دارد. کمبود این عنصر در گیاه نیز پیامدهایی از جمله موارد زیر در پی خواهد داشت که میتوانند نشانهای برای استفاده از کود سوپر فسفات ساده باشند:
- رشد ریشهها و سایر قسمتهای گیاه با مشکل مواجه میشود.
- برگهای جوان گیاه در عوض رشد و بزرگ شدن، دچار ریزش میشوند.
- نوک برگهایی که پیرتر هستند، به مرور خشک میشود.
- برگها و ساقهها به رنگ قرمز و ارغوانی متمایل میشوند.
- روند رسیدن میوهها کندتر میشود.
کود شیمیایی سوپر فسفات ساده چیست؟
حال که به اندازه کافی با نقش فسفر در رشد و نمو گیاه آشنا شدیم، نوبت به معرفی کود سوپر فسفات ساده (Single superphosphate) میرسد. این کود هر چند به نام فسفر شناخته میشود اما فسفر تنها یکی از عناصر به کار رفته در آن است. گوگرد و کلسیم، دیگر مواد عمده موجود در کود سوپرفسفات ساده هستند. به طور کلی میزان فسفر محلول در این کود برابر 16 درصد و میزان فسفر کل آن 22 درصد است. ریزمغذیهای دیگری مانند منگنز،آهن، منیزیم، روی و … نیز در این کود یافت میشوند.
روش تولید کود سوپر فسفات ساده
به طور کلی این نوع کود پرطرفدار از ترکیب خاک فسفات و اسید سولفوریک ساخته میشود. اولین جرقههای تولید این نوع کود از دهه 1840 میلادی شروع شد. در ابتدا از استخوان حیوانات به عنوان منبع اصلی تولید کود حاوی فسفات استفاده میشد و سپس سنگ فسفات که با نام آپاتیت شناخته میشود، جایگزین آن شد. فرآیند تولید کود SSP به این شکل بود که اسید سولفوریک با سنگ فسفات واکنش میداد و نتیجه آن ماده سختی بود که در واقع همان کود مورد نظر محسوب میشد. با آسیاب کردن این ماده سخت و تبدیل آن به پودر یا گرانول، کود شیمیایی سوپر فسفات ساده ، تولید شد.
تفاوت کود SSP و سوپر فسفات تریپل چیست؟
در قسمت قبل گفتیم ترکیب اسید سولفوریک و خاک یا سنگ فسفات، سوپرفسفات ساده است. حال اگر به جای اسید سولفوریک از اسید فسفریک استفاده شود، کود حاصله سوپرفسفات تریپل خواهد بود. در این نوع کود، میزان فسفر موجود، افزایش یافته است. در این نوع کود میزان مواد مغذی محلول کاهش مییابد و در نتیجه کمتر جذب گیاه میشود. همچنین میزان کلسیم موجود در سوپر فسفات ساده 20% درصد بیشتر از سوپرفسفات تریپل است و مقدار بازده جذب فسفر نیز در آن بالاتر است.
سوپرفسفات تریپل باعث سخت شدن خاک و در عوض نوع ساده آن باعث سبک و نفوذپذیری بیشتر خاک میگردد. علاوه بر این کود سوپر فسفات ساده در ساختار خود حاوی گوگرد است اما نوع تریپل گوگرد ندارد. خوب است بدانید وجود گوگرد PH خاک را تنظیم میکند به طوری که جذب مواد مغذی آسانتر میشود. به عنوان آخرین تفاوت نیز میتوان به وجود عناصر سنگینی چون کادمیوم، آرسنیک، جیوه و … در سوپرفسفات تریپل اشاره کرد.
تأثیر این کود بر رشد گیاهان
از جمله تأثیرات مثبت استفاده از این نوع کود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- PH خاک اطراف ریشه را اسیدی میکند که این موضوع خود به رشد بهتر گیاه کمک مینماید. خوب است بدانید بهترین PH برای جذب مؤثر مواد مغذی از خاک، بین 6 و نیم تا 7 و نیم است.
- موجب میشود برگهای قدیمی گیاه دیرتر ریزش پیدا کنند.
- ریزمغذیهای که در کود سوپر فسفات ساده وجود دارند به جذب فسفر نیز کمک میکنند.
- در اثر استفاده از این کود، خاک سبکتر میشود و در نتیجه رطوبت بهتر به اعماق خاک نفوذ کرده و جذب گیاه میشود.
- این کود تأثیر بسیار خوبی بر رشد ریشه و پرحجم شدن آن دارد.
- محصولات گیاه و میوهها، کیفیت بهتری پیدا میکنند.
خوب است بدانید به دلیل قیمت مناسب، این کود یکی از کودهای بسیار پرطرفدار در میان کشاورزان محسوب میشود.
نحوه مصرف کود فسفات ساده
پیش از هر توضیح باید بدانید این کود که به شکل گرانول یا پودر مورد استفاده قرار میگیرد باید قبل از مرحله کاشت، یعنی زمانی که در حال آماده کردن خاک هستید، مورد استفاده قرار گیرد. بهتر است این کود را در عمق 5 تا 10 سانتیمتری خاک استفاده کنید تا بازده بهتری داشته باشد. همچنین برای درختان میوه بهتر است در فصل زمستان از این کود استفاده شود. میزان حدودی کود مورد نیاز برای گیاهان مختلف عبارتست از:
- برای گیاهان زراعی: 300 الی 400 کیلوگرم در هر هکتار
- برای گیاهان گلخانهای: 250 الی 350 کیلوگرم در هر هکتار
- برای درختهای میوه: 400 الی 600 کیلوگرم در هر هکتار
دانههای روغنی، سبزیجات، برنج، نیشکر و … از جمله گیاهانی هستند که کود SSP میتواند تأثیر مهمی بر میزان رشد و محصول دهی آنها داشته باشد. میتوانید برای دریافت اطلاعات دقیقتر در زمینه استفاده از این کود، با کارشناسان مجموعه پرنیای کویر یزد، به عنوان شرکت معتبر فروش کود سوپر فسفات ساده و سایر کودهای مصرفی کشاورزی، در ارتباط باشید.
شما عزیزان می توانید جهت تهیه و خرید کود با مجموعه پرنیای کویر یزد در اتباط باشید