مقدمه
یکی از انواع کود مورد استفاده در کشاورزی، کود ماکرو فسفاته گرانوله است. این کود علاوه بر فسفات سایر مواد مغذی گیاه را نیز تأمین میکند و میتواند یک کود کامل محسوب شود. کود ماکرو فسفات خاصیت اسیدی دارد و خاک را برای جذب مواد مغذی آماده میسازد. این کود برای گیاهان زراعی، درختان بارده و … مورد استفاده قرار میگیرد.
فهرست محتوای این مقاله
نقش کود ماکرو فسفاته گرانوله در تأمین مواد مغذی گیاه
در حوزه کشاورزی، استفاده صحیح و به موقع از کودهای مناسب یکی از فنون اصلی برای به دست آوردن محصولات مرغوب است. کود ماکرو فسفاته گرانوله یکی از انواع کودهایی است که به محصول دهی گیاه کمک میکند. بدون شک هر نوع گیاه، در مراحل مختلف کاشت به کودهای متفاوتی نیاز دارد. زیرا باید تمام مواد مغذی لازم را جذب کرده و از آفات دور بماند. فسفر یکی از همین مواد مغذی است که کمبود آن در گیاه پیامدهای بسیاری در پی دارد. در ادامه شما را با کود ماکرو فسفاته گرانوله و تأثیر فسفر بر رشد گیاه بیشتر آشنا خواهیم کرد.
فسفر، دومین عنصر غذایی مورد نیاز گیاهان
در میان تمام عناصری که وجودشان برای رشد و باردهی گیاه لازم است، نیتروژن در رتبه اول و فسفر در رتبه دوم قرار دارد. اسیدهای نوکلئیکی که در ساختار گیاهان وجود دارند، در ساختمان خود حاوی فسفر هستند. به همین دلیل کمبود فسفر میتواند گیاه را در ساخت اسید نوکلئیک دچار مشکل کرده و در ادامه روند رشد و فعالیت گیاه را یا اختلال مواجه سازد. به همین دلیل است که استفاده از کودهای دارای فسفر از جمله ماکرو فسفات گرانوله ، اهمیت زیادی دارد.
نقش فسفر در طول مراحل رشد یک گیاه به شکل زیر است:
- تشکیل بذر در گیاه، ملزم به وجود مقداری کافی از فسفر است.
- اسیدهای نوکلئیک در متابولیسم گیاه نقش دارند. به این ترتیب فسفر روی کیفیت محصولات تأثیرگذار است.
- فرآیندهای زیستی که موجب ادامه حیات و رشد گیاه میشوند برای ادامهدار بودن به فسفر نیاز دارند.
- فسفر یکی از مواد مغذی لازم برای رشد ریشه است.
- برای این که گیاه ساقههای محکم داشته باشد، باید میزان کافی از فسفر را دریافت کرده باشد.
چرا باید از این نوع کود استفاده کرد؟
گیاه میتواند فسفر را در قالب اشکالی از یون فسفات جذب نماید و به همین دلیل تمام انواع فسفری که به شکل سنگ فسفات و … در خاک موجود هستند، برای گیاهان قابل جذب نخواهند بود. به همین دلیل استفاده از کود ماکرو فسفات گرانوله و سایر کودهای دارای فسفات برای تأمین فسفر مورد نیاز خاک الزامی است.
آشنایی با کود ماکرو فسفات گرانوله
این کود هر چند با نام فسفات شناخته میشود اما به میزان محدودی حاوی سایر عناصر مغذی از جمله ازت، گوگرد، پتاسیم و کلسیم نیز است. به همین دلیل استفاده از آن هم فسفر مورد نیاز گیاه و هم مواد دیگر خصوصاً گوگرد را تأمین مینماید. تا جایی که میتوان به عنوان یک کود کامل نیز از آن بهره گرفت. کود ماکرو فسفاته گرانوله خاصیتی اسیدی دارد و PH خاک را به شکلی تنظیم میکند که گیاه بتواند مواد مورد نیاز خود را از آن جذب نماید. همچنین شکل این کود که به صورت گرانول است، باعث میشود با اضافه شدن به خاک، عناصر موجود در آن آسانتر آزاد شوند و در اختیار گیاه قرار بگیرند.
نحوه مصرف کودهای فسفاته گرانوله
پیش از هر چیز باید بدانید از این نوع کود برای گستره وسیعی از گیاهان از جمله دانههای روغنی، محصولات زراعی (یونجه، گندم، جو …)، مرکبات و سیب، گردو و … بسیار مناسب است. معمولاً پیشنهاد میشود این کود قبل از مرحله کاشت و درست در نزدیکی محل کاشت بذر به خاک اضافه شود. همچنین مقدار استفاده از آن باید دقیق باشد. زیرا وجود مقادیر زیادی از فسفر جذب نشده در خاک میتواند به آلودگی آبهای اطراف بیانجامد.
نحوه مصرف کود ماکرو فسفاته گرانوله برای گیاهان مختلف متفاوت خواهد بود. اما میتوان قالب کلی زیر را برای آن در نظر گرفت:
- برای گیاهان زراعی: 800 الی 1000 کیلوگرم در هر هکتار
- برای نهال گیاهان: 500 الی 700 گرم برای هر نهال
- برای درختان دارای محصول: یک کیلوگرم الی یک و نیم کیلوگرم برای هر درخت
لازم است بدانید این کود برای نهال یا گیاهان بارده به صورت چالکود مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در مورد گیاهان زراعی باید هنگام آماده کردن زمین برای کاشت، به خاک اضافه شود.
به طور کلی بهتر است پیش از خرید و استفاده از کود ماکرو فسفاته گرانوله با کارشناس درباره نحوه مصرف آن مشورت نمایید. میتوانید از راهنمایی کارشناسان مجموعه پرنیای کویر یزد نیز به عنوان مجموعهای حرفهای در تأمین و ارائه انواع کودهای کشاورزی (به صورت عمده و خرد) بهره ببرید.